سلامتویتامین ها

5 بیماری و مشکلات سلامتی ناشی از کمبود ویتامین A

5 بیماری و مشکلات سلامتی ناشی از کمبود ویتامین A. کمبود ویتامین A یا  (VAD) معمولاً در اثر تغذیه نامناسب یا مشکلات سلامتی ایجاد می شود که در جذب آن اختلال ایجاد می کند.

VAD می تواند باعث بیماری های چشم مانند شب کوری ، لکه های بیتوت، خشکی یا زخم قرنیه و کراتومالاسی ، شود. کم خونی و سلامت پوست و مو ضعیف نیز مانند عفونت های مکرر شایع است. کودکان خردسال و زنان باردار به ویژه آسیب پذیر هستند.

5 بیماری و مشکلات سلامتی ناشی از کمبود ویتامین A

هویج و کلم بروکلی بخورید!  شیر بیشتر بنوش! اگر با خوردن این مواد بزرگ شده اید ممکن است اغلب خسته کننده باشد که این مواد غذایی را بیشتر والدین به شما میگویند ، جای تشکر فراوان از والدین دارد. این غذاها و بسیاری از غذاهای دیگر که به طور معمول در رژیم های غذایی ما یافت می شوند ، سرشار از ویتامین A هستند ، ماده مغذی که بدون آن نمی توانیم آن را انجام دهیم.

اما هنگامی که بدن ما از ویتامین A محروم است ، مشکلات سلامتی نگران کننده است. متأسفانه ، کمبود ویتامین A  در بسیاری از کشورهای در حال توسعه یا کم درآمد یک مشکل جدی بهداشتی در میان کودکان و زنان باردار و شیرده است. در حقیقت ، 250 میلیون کودک در سراسر جهان از VAD رنج می برند. حتی در صورت عدم درمان می تواند منجر به مرگ شود.

منابع حیوانی بسیاری (جگر ، شیر کامل ، پنیر ، تخم مرغ و ماهی روغنی) و منابع گیاهی (میوه ها و سبزیجات رنگارنگ و همچنین سبزیجات) ویتامین A وجود دارد. وقتی ما به اندازه کافی از این غذاها نمی خوریم ، منجر به بیماری های مختلف می شود. VAD همچنین می تواند با ذخیره ناکافی ، حمل و نقل و جذب ویتامین A ایجاد شود. بزرگسالان مبتلا به بیماری های دستگاه گوارش مانند سلیاک ، اختلال مجاری صفراوی یا سیروز کبدی ممکن است آسیب پذیر باشند. در اینجا برخی از مشکلات مربوط به VAD وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید:

1. بیماری های چشم

مشکلات خشکی چشم شامل طیف وسیعی از مشکلات چشمی است که توسط VAD ایجاد می شود. این علائم بسته به سن و میزان کمبود متفاوت است. افرادی که در برابر این شرایط آسیب پذیر هستند ، کودکان پیش دبستانی ، نوجوانان و مادران باردار هستند. کودکان خردسال به ویژه در معرض خطر هستند زیرا در سالهای رشد به مصرف ویتامین A بیشتری نیاز دارند. در حقیقت ، گزروفتالمی مهمترین علت نابینایی در بین کودکان در سراسر جهان است ، اما به خصوص در بعضی از کشورهای در حال توسعه اگر رژیم غذایی حاوی ویتامین A کافی نباشد ، چنین است. در بیشتر موارد ، این نوع نابینایی قابل پیشگیری است. برخی از بیماری های چشم که احتمالاً توسط VAD ایجاد می شوند عبارتند از:

شب کوری

ویتامین A با پروتئین هایی به نام آپسین کار می کند و در بدن ما یک رنگدانه حساس به نور به نام رودوپسین تولید می کند. در صورت کمبود ویتامین A ، تولید رودوپسین کاهش می یابد و منجر به اختلال بینایی در شرایط تاریک می شود. کودکان بین 2-6 سال و زنان باردار و شیرده به احتمال زیاد تحت تأثیر شب کوری قرار می گیرند.

لکه های بیتوت

لکه های بیتوت که به طور گسترده ای از ویژگی های VAD مشاهده می شود ، رسوبات مایل به سفید روی لایه نازک پلک پایین است. آنها معمولاً در کودکان 3-6 ساله لکه دار می شوند. ملتحمه ، غشای ظریف جلوی چشم و سطح داخلی پلک های ما را پوشانده است ، این مناطق را مرطوب و بدون اصطکاک نگه می دارد بنابراین می توانیم چشم هایمان را بدون تحریک پلک بزنیم. بدون داشتن ویتامین A کافی ، ملتحمه کدر و خشک می شود (خشکی ملتحمه). این منجر به تجمع پروتئین کراتین در چشم می شود و به صورت ضایعات مثلثی خشک و ظاهری کف آلود به نام لکه های بیتوت میشود.

نکاتی مفید برای داشتن کودک در تابستان
بخوانید

خشکی قرنیه

اگر علائم لکه های بیتوت با درمان VAD برطرف نشود ، می تواند روی قرنیه ، قسمت جلوی واضح چشم که به نور اجازه ورود می دهد و تا حدی مسئول تمرکز چشم ما است ، تأثیر بگذارد. با خشکی قرنیه ، غدد اشک در چشم از کار می افتد و دیگر برای تولید مرطوب سطح چشم ، اشک و مخاط ایجاد نمی کند. سپس قرنیه خشک و مبهم شده و حالت خشک شده پیدا می کند. همچنین در این مرحله بیشتر در معرض عفونت است.

خشکی قرنیه همیشه از علائم قبلی مانند لکه های بیتوت پیروی نمی کند. همچنین می تواند به صورت نشانه ای ناگهانی و حاد VAD ظاهر شود. در صورت عدم کنترل ، ممکن است منجر به کوری و غالباً مرگ در کودکان خردسال شود. مطالعات بالینی نشان می دهد بیمارانی که معمولاً کودکانی هستند و حتی در این مرحله با مکمل های ویتامین A درمان می شوند ، می توانند بینایی آنها کاملاً بهبود یابد.

زخم های قرنیه

اگر VAD حاد به سرعت درمان نشود ، زخم در قرنیه ایجاد می شود. ممکن است به نظر برسد که بخشی از قرنیه ذوب شده است.

زخم همچنین ممکن است به عفونت ثانویه ای منجر شود و منجر به التهاب چشم شود. کودکان بین 1 تا 4 سال بیشتر در معرض این بیماری هستند.

کراتومالاسیا

اگر به موقع فرسایش و پوسیدگی قرنیه برطرف نشود ، کراتومالاسیا آخرین مرحله از زوال است. در طی چند روز از شروع خطر ، قرنیه ، مایع شده و به طور جزئی یا کامل تجزیه می شود. کراتومالاسیا همچنین در کودکان 1 تا 4 ساله ظاهر می شود.کراتومالاسیا همچنین ممکن است در کودکان به ظاهر سالم که مبتلا به سرخک یا اسهال هستند ظاهر شود. این اتفاق می افتد زیرا آنها از قبل ذخیره ویتامین A کمی دارند و بیماری فعلی به طور ناگهانی ذخیره مواد مغذی آنها را کاهش می دهد.

2. مصونیت مصالحه شده

مطالعات حیوانی نشان می دهد که VAD بر ایمنی بدن تأثیر می گذارد و خطر ابتلا به بیماری های عفونی را افزایش می دهد ، که اغلب با نتایج مهلک همراه است. در انسان ، بیشتر مطالعات بیش از بزرگسالان کودکان را درگیر کرده است. در حقیقت ، میزان جدی بودن VAD را می توان از این واقعیت تخمین زد که مطالعات کالبد شکافی کودکان نشان داده است که VAD می تواند منجر به آتروفی تیموس ، طحال و غدد لنفاوی شود. VAD همچنین می تواند سطوح مخاطی مانند چشم ، مجاری تنفسی ، دستگاه ادراری تناسلی و دستگاه گوارش را تغییر دهد. شناخته شده است كه كودكان مبتلا به VAD كاهش پاسخ به واكسن كزاز و واكسنینگ مننژیت را دارند.

بزرگسالان با سلامتی طبیعی به دلیل توانایی کبد بزرگسال در ذخیره ویتامین A برای مدتی طولانی در برابر VAD محافظت می شوند.

سرخک

به غیر از بیماری های مرتبط با چشم ، کودکان مبتلا به VAD در معرض خطر ابتلا به عفونت های شایع در دوران کودکی مانند سرخک و اسهال هستند.

طب آیورودا می تواند به حمایت از نیازهای مادر جدید کمک کند
بخوانید

در حقیقت ، گاهی اوقات عفونت ها به حدی شدید می شوند که کشنده باشند.

ایجاد سوتغذیه میان کودکان 

در کشورهایی که VAD گسترده است ، تحقیقات نشان داده است که کودکان زیر 2 سال در معرض خطر ابتلا به عفونت های شدید سرخک هستند. علاوه بر این ، ویروس سرخک می تواند به چشم حمله کند و در موارد جدی ، باعث سفت شدن ملتحمه و خشک شدن آن شود ، بیماری به نام کراتوکونژونکتیویت. مطالعات ادعا می کنند حتی کودکان واکسینه شده در برابر سرخک نیز در صورت داشتن VAD می توانند به نوع خفیف کراتوکونژونکتیویت مبتلا شوند و از بین رفتن این مسئله ماه ها به طول می انجامد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه می کند که به کودکان مبتلا به سرخک که در مناطقی با VAD شناخته شده زندگی می کنند ، دوز خوراکی روزانه 200000 IU ویتامین آی  (100000 IU در نوزادان) به مدت 2 روز داده شود. به نظر می رسد درمان دو دوزه با کاهش مرگ و میر همراه است. به طرز عجیبی ، درمان ویتامین A فقط برای کودکان مبتلا به VAD موثر است و اگر کودک کمبودی نداشته باشد ، ممکن است در درمان سرخک موثر نباشد. برای جلوگیری از تجمع بیش از حد این ویتامین در بدن ، فقط باید به کودکان مکمل ویتامین A داده شود.

در میان جمعیت ایمن شده نادر است

سرخک در کشورهای پیشرفته که ایمن سازی در دوران کودکی گسترده است ، نادر است. با این وجود ، شیوع عفونت در یک کشور ، مثلاً توسط یک مسافر واکسینه نشده ، در مناطقی که افراد بسیار کمی واکسینه شده اند ، امکان پذیر است. در چنین مکان هایی ، گروه های آسیب پذیر شامل نوزادان خیلی کوچک برای واکسیناسیون ، مادران باردار و بزرگسالانی است که دچار سوتغذیه یا سیستم ایمنی ضعیفی هستند.

اسهال

تحقیقات در مورد کودکان کم ویتامین A در کشورهای در حال توسعه یک معما را ایجاد کرده است.آیا کمبود ویتامین A – و در نتیجه کمبود ایمنی – باعث آسیب پذیری کودکان در برابر عفونت های طولانی مدت اسهال می شود؟ یا آیا عفونت های مکرر اسهال منجر به اختلال در جذب ویتامین A از غذا می شود؟ به احتمال زیاد ، این یک چرخه معیوب است ، و یکی از آنها تغذیه می کند.

مشخص شده است که درمان چنین مواردی از اسهال با مکمل های ویتامین A کمک می کند. در یک مطالعه از هند بر روی کودکان بین 2 تا 9 سال و مبتلا به اسهال شدید ، مشاهده شد که مکمل های ویتامین A طی 48 ساعت اسهال را به طور چشمگیری کاهش می دهد. بسیاری از مطالعات دیگر ارتباط بین گزروفتالمیای مربوط به ویتامین A و بیماریهای دستگاه گوارش را به شدت ثابت کرده اند.

3. کم خونی

در دوران بارداری ، نیاز یک زن به ویتامین A ، چه برای خودش و چه برای کودک در حال رشد ، به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. مادران سالم که رژیم غذایی غنی از مواد مغذی مصرف می کنند ، به طور معمول ذخیره کافی ویتامین A در کبد دارند. با این حال ، مطالعات نشان می دهد که زنان با مصرف ناکافی ویتامین A در رژیم غذایی در دوران بارداری – یکی از ویژگی های مشترک در بین جامعه فقیر در کشورهای در حال توسعه – از کم خونی یا تعداد کم سلول های قرمز خون سالم و شب کوری رنج می برند. استعداد آنها در برابر VAD در سه ماهه سوم بارداری هنگامی که رشد جنین و حجم خون خود مادر افزایش می یابد بیشتر است.

21 فواید بادام برای سلامتی ، مو و پوست
بخوانید

در صورت عدم درمان کم خونی می تواند عواقب جدی داشته باشد:

  • خطر پارگی غشا در رحم
  • زایمان زودرس
  • مرده زایی
  • مرگ مادر

در نتیجه کم خونی ناشی از کمبود ویتامین A در دوران بارداری ، کودک نیز به طرق مختلف تحت تأثیر جدی قرار می گیرد:

  • خطر مرگ در اولین سال زندگی کودک
  • وزن کم هنگام تولد / اندازه کوچک
  • سطح پایین هموگلوبین

مکمل های ویتامین A که در دوران بارداری تحت نظارت پزشکی مصرف می شوند می توانند به کاهش فراوانی کم خونی کمک کنند. مطالعات دیگر ادعا می کنند که مکمل های ویتامین A که در اواخر سه ماهه دوم و سوم تجویز می شوند نوید بهبود سلامت مادر یا کودک او را نمی دهند. یک رژیم متعادل با مواد مغذی کافی بهترین راه برای جلوگیری از کم خونی در دوران بارداری است.

4. ضعیف بودن سلامت مو

موی سالم نشان دهنده سلامتی کلی است. ویتامین A همراه با سایر ویتامین ها ، مواد معدنی ، پروتئین ها و چربی ها عوامل مختلفی را در سلامت مو و پوست سر تنظیم می کند. به طور خاص ، ویتامین A (منبع خوبی از سبزیجات سبز تیره است) برای تولید سبوم ، روغن طبیعی ترشح شده از غدد موجود در فولیکول های مو برای تغذیه و مرطوب سازی پوست سر لازم است. همچنین ، بتاکاروتن ، ترکیبی که در میوه ها و سبزیجات با رنگ روشن مانند هویج ، فلفل دلمه ای ، کدو ، پاپایا و انبه یافت می شود ، توسط بدن به ویتامین A تبدیل می شود تا سلامت مو و پوست سر را حفظ کند.

5. بی نظمی های پوستی

ویتامین A در پوست به ترکیبی به نام رتینوئیک اسید تبدیل می شود که عملکرد سلول های پوست را تنظیم می کند تا سلول ها صاف ، نرم و سالم باشند. در صورت کمبود ویتامین A ، ممکن است تغییرات خاصی مشاهده شود:

  • پوست به دلیل فرایندی به نام کراتینه شدن ، ضخیم ، سخت و صاف به نظر می رسد.
  • اگر کمبود بدتر شود ، پوست برجستگی های سختی ایجاد می کند که معمولاً “گوشت گوس” نامیده می شود.
  • رنگ طبیعی پوست ناخوشایند و کند می شود زیرا اپیتلیوم ، پوشش داخلی غشایی پوست ، شفافیت خود را از دست می دهد و رگ های خونی که به پوست حالت طبیعی می دهند دیده نمی شوند.
  • اپی تلیا یا لایه های داخلی غدد عرق و روغن خشک و آتروفی می شوند.
  • ناخن ها نیز با برجستگی های طولی کدر ، خشک و شکننده می شوند.

درمان این شرایط شامل مقادیر زیادی ویتامین A است و پیشرفت آن کند است. کراتینه سازی همچنین می تواند سطوح داخلی دستگاه تنفسی ، دستگاه گوارش و دستگاه ادراری را تحت تأثیر قرار دهد.

حرف آخر. ویتامین A خود را از طیف گسترده ای از منابع غذایی دریافت کنید. اگر به هر دلیلی به کمبود ویتامین A در فرزند خود مشکوک هستید ، برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مکمل مناسب ویتامین A با پزشک مشورت کنید. خود درمانی نکنید زیرا 80-90٪ ویتامین A در کبد ذخیره می شود و دوزهای بیش از حد مکمل ها می توانند منجر به سمیت و سایر عوارض شوند.

به صفحه اینستگرام و آپارات ما بپیوندید.

مطلب پیشنهادی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا